Rak dojke – prevencija

Dijagnostika bolesti dojke Dr Drinković

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje pri promjeni normalne funkcije i nekontroliranom rastu žljezdanih stanica dojke. Bolest može zahvatiti i limfne i krvne žile pritom šireći bolest u druge dijelove tijela.

Tko najčešće obolijeva?

Najviše oboljelih žena starije je od 50 godina, ali sve češće obolijevaju i mlađe žene. U Hrvatskoj svaka deseta žena obolijeva od raka dojke, no postoji vrlo velika šansa za izlječenje od ove bolesti ako se otkrije dovoljno rano. 

Što uzrokuje rak dojke?  

Točan uzrok nastanka još nije otkriven. Jedino je poznato da oštećenja i mutacije DNA u stanici tkiva dojke uzrokuju abnormalni rast stanica dojke. Rast stanica ubrzava formiranje kvržice, odnosno tumora.  

Koji su rizični čimbenici za rak dojke?

Postojanje rizičnih čimbenika ne znači nužno i obolijevanje od raka dojke. S druge strane, velik je broj osoba koje obole, a nemaju poznate rizične čimbenike. Prema tome, možemo zaključiti da je nastanak raka dojke uvjetovan kombinacijom genetike i čimbenika iz okoliša.  

Prvi simptomi raka dojke

U ranim fazama, rak dojke ne pokazuje simptome, no postoje promjene koje treba pratiti. Sve o prvim simptomima pročitajte na našem blogu.

Prevencija raka dojke

Postoje čimbenici raka dojke na koje ne možemo utjecati, kao npr. obiteljska anamneza i menopauza. Ono što možemo promijeniti su čimbenici rizika povezani s načinom života te pokušati smanjiti rizik za nastanak raka dojke, čineći svakodnevno male promjene:  

 • redovito vježbati
 • smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu
 • težiti zdravom načinu prehrane
 • smanjiti količinu alkohola na minimum
 • prestati pušiti
 • koristiti hormonsku nadomjesnu terapiju što kraće
 • što duže dojiti (nekoliko mjeseci)Preventivnim pregledom, odnosno samopregledom dojki svaki mjesec upoznajemo normalne promjene kroz koje dojke prolaze. Samopregled omogućuje ranije prepoznavanje neobičnih znakova i prvih simptoma raka dojke.


Samopregled je najbolje obaviti 7-14 dana nakon početka mjesečnice, a ako žena nema mjesečnicu najbolje je odrediti jedan dan u mjesecu za samopregled. Na što trebam obratiti pozornost prilikom samopregleda?  

 • prisutnost kvržica
 • zadebljanja u dojci
 • povećanje jedne dojke
 • promjene na bradavicama
 • iscjedak iz bradavice
 • bolovi u dojciSamopregled može spasiti život! Trebale bi ga obavljati sve žene starije od 20 godina na mjesečnoj bazi! Radiološke pretrage sa svrhom otkrivanja raka dojke su 3d mamografijadigitalna mamografijaultrazvuk i magnetska rezonancija.

Koliko često trebamo obavljati preglede dojke?

1. Žene u dobi do 40-te godine trebale bi raditi samopreglede kao i ultrazvuk dojke (u razmaku od 1 do 3 godine) do svoje 40

2. Žene u dobi iznad 40-te godine trebale bi započeti sa mamografijom/3d mamografijom, ultrazvukom i magnetskom rezonancom (MR-om) svake godine kombinirano.

3. Žene pod povećanim rizikom za razvoj karcinoma dojke bi trebale svakako sve navedene pretrage raditi svake godine. 

Sve o prvim smjernicama pročitajte na našem blogu.

Tu smo za sva vaša pitanja! Ako želite dogovoriti pregled, slobodno nam se javite.
 

Naručite se

Naručite se
01 2321 970
Više članaka
dijagnostika bolesti dojke / rak dojke / Rak dojke - prvi simptomi /
Skip to content