Kako se pripremiti

Pregledi:

Kako se pripremiti i što očekivati tijekom pregleda CT-om?
Radiološki tehnolog će postaviti elektrode koje su povezane na monitor elektrokardiografa (EKG), koji pokazuje električnu aktivnost vašeg srca tijekom ispitivanja. Također će biti postavljen intravenski (IV) put u venu na vašoj ruci kako bi primijenilo kontrastno sredstvo tijekom postupka (možda će biti i primjenjeni lijekovi kako bi se usporio rad srca te kako bi se poboljšala kvaliteta slike). Dok ležite na stolu za skeniranje od vas će se tražiti da dignete ruke iznad glave za vrijeme skeniranje kako bi se poboljšala kvalitete slike. Kvalitete slike može ličiti na zamagljivanje viđenog na fotografiji snimljenog predmeta. Također će se tražiti da zadržite dah tijekom skeniranja jer kretnje prilikom skeniranja ( disanje i pokreti tijela) dovode do artefakata na slikama. Ovaj gubitak kvalitete slike može biti presudan za krivu dijagnostičku interpretaciju (obavijestite osoblje ako imate problema sa zadržavanjem daha na 5 do 15 sekundi).

Kako se pripremiti za pregled dojke
Ako je moguće, na pregled dojke naručite se između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa. Donesite svoje prethodne nalaze i slike kako bismo mogli komparirati jesu li nastupile promjene. Prije mamografije i MR pregleda NEMOJTE koristiti dezodorans, antiperspirant, pudere, losion, kreme  i parfem na grudi ili pazuhe jer su metalne čestice u navedenim stvarima  vidljive na pregledu  i mogu uzrokovati  dijagnostičku dilemu.

Kako se priprema za gastroskopiju?
Na pregled morate doći natašte. Pregled se najčešće obavlja u jutarnjim satima. Radi li se pregled popodne podrazumijeva se da 12 sati prije pregleda ne smijete konzumirati hranu ili piće, a pušači barem tri sata prije gastroskopije ne smiju pušiti. Sve ostale upute dobit će te na šalteru ili e mailom.

Kako će te se pripremiti za kolonoskopiju?
Čišćenje obično traje nekoliko dana i složenije je nego priprema za ostale pretrage pa ćemo Vam dat upute par dana prije na prijemu ili ćemo Vam ih poslati e mailom.

Kako ćete se pripremiti za CT pregled?
Prije pregleda CT-om sa sebe uklonite sve metalne predmete u području snimanja kako oni ne bi stvarali artefakte te tako ne bi stvorili lošu sliku. Ako je potrebna primjena kontrasta molimo Vas da prije pregleda donesete nalaze ureje i kreatinina. U slučaju da nemate nalaz ureje i kreatinina također će te isti moć napraviti u poliklinici. Obavijestite osoblje o trenutačnim lijekovima ili alergijama. Također napomenite ako ste od čega bolovali ili ako ste imali medicinske zahvat. Također je važno donijeti, ako imate svoju povijest bolesti. Obavijestite osoblje u slučaju trudnoće jer pregled onda ne može biti izvršen.. Za neke pretrage od vas će se tražiti da nekoliko sati prije pretrage ne jedete i ne pijete, tj.ovisno o pretrazi koju obavljate na CT-u, ali za sve detaljnije upute biti čete obaviješteni prilikom naručivanja.

Kako se pripremiti za MRI?
Nosite udobnu odjeću, a metalne predmete kao što su nakit, novac, metali i ostale stvari ostavit ćete u prostoru namijenjenom presvlačenju. Uklonite slušna pomagala kao i zubne proteze. Osobe koje ne smiju na MR su pacijenti s ugrađenim pejsmejkerom (koji nisu kompatibilni s MR uređajem) ili predmetima od feromagnetnih materijala.

Intravenski kontrast (IV) i priprema
Prije svake magnetne rezonancije bilo bi dobro imati nalaze ureje i kreatinina, kako bi naši liječnici mogli ocijeniti i smiju li Vam dati IV kontrast. U slučaju da nemate nalaz ureje i kreatinina također će te isti moć napraviti u poliklinici. Ako ste bubrežni bolesnik, onda bi svakako bilo prijeko potrebno napraviti nalaz ureje i kreatinina. Obavijestite vašeg liječnika i tehnologa o prethodnim operacijama, metalnim implantantima, pejsmejkerima . Obavijestite liječnika ili tehnologa ako ste klaustrofobični ili ne možete ležati dulje vrijeme zbog bolova. Za pregled abdomena važno je da ne jedete i ne pijete najmanje četiri sata prije pregleda, ali najbolje je doći natašte:; nastavite uzimati lijekove prema uputama.

Kako ćete se pripremiti za rendgenski pregled?
Za većinu rendgenskih pretraga nije potrebna priprema. Važno je znati zbog čega dolazite ili još bolje ako imate uputnicu od liječnika koji Vas je uputio na rendgenski pregled. U načelu nije potrebno ugovarati termine, ali bilo bi dobro ako bi se ranije najavili.

Kako se pripremam za pregled barijem?
Za ezofagogram, gornji dio probavnog sustava pregled tankog crijeva ne bi ste trebali jesti niti piti nakon ponoći, tj trebali biste doći natašte. Ako uzimate bilo kakve lijekove to ćete učiniti nakon pretrage. Za donji dio probavnog sustava dobit ćete upute prilikom naručivanja. Pregled se obično obavlja u jutarnjim satima. Sve detaljnije upute dobit ćete pri naručivanju.

Kako se mogu pripremiti za ultrazvučni pregled?
U načelu priprema za UZV pregled nije potrebna, osim za neke preglede kao što je UZV abdomena na koji trebate doći natašte. Pri naručivanju osoblje će Vam dati sve potrebne upute o pripremi.

Što trebam očekivati tijekom ultrazvučnog pregleda?
Legnut ćete se na stol, liječnik će staviti gel na vašu kožu te pregledati dio tijela za koji ste se naručili. Uobičajeno ultrazvučno skeniranje traje više od 15 minuta.

Koji su rizici?
Nema poznatih rizika za ultrazvučni pregled.

Naručite se
01 2321 970
Skip to content