Dječja alergologija i pulmologija

“Zdravlje je najveće bogatstvo.”

— Vergilije

Što je dječja spirometrija i zašto je važna?

Dječja spirometrija je test koji mjeri koliko zraka dijete može udahnuti i izdahnuti te brzinu i volumen disanja. Ovaj test pomaže u otkrivanju mogućih problema s disanjem i procjeni respiratornog zdravlja djeteta. Ranom dijagnozom putem spirometrije, mogu se identificirati problemi poput astme ili bronhitisa, omogućujući pravovremeno liječenje i prevenciju daljnjih komplikacija.

Uloga pedijatra pulmologa u procjeni respiratornog zdravlja djeteta

Pedijatar pulmolog je specijalist za respiratorne probleme kod djece. Njihova uloga je temeljita procjena respiratornog sustava djeteta, što uključuje interpretaciju rezultata spirometrije i postavljanje dijagnoze. Rani pregledi kod pedijatra pulmologa ključni su za otkrivanje potencijalnih problema s disanjem i alergijskih reakcija.

Alergološko testiranje za djecu: rani pregledi za rano utvrđivanje alergijskih reakcija

Alergološko testiranje za djecu je postupak koji pomaže identificirati alergene koji mogu izazvati reakcije kod djeteta. Rani pregledi važni su jer omogućuju identifikaciju potencijalnih okidača alergija u ranim fazama razvoja djeteta. Time se omogućuje planiranje odgovarajućeg tretmana i izbjegavanje mogućih komplikacija.

Kada je najbolje učiniti navedene pretrage kod djece?

Preporučuje se da djeca prođu kroz ove pretrage kada primijetite bilo kakve simptome ili znakove respiratornih problema, poput čestih kašljeva, poteškoća s disanjem ili ponavljajućih infekcija dišnih puteva.

Kako izgleda pregled pulmologa?

Alergotestiranje: obično se provodi pomoću kožnih testova ili krvnih pretraga kako bi se identificirali alergeni na koje dijete može reagirati.

Dječja spirometrija: dijete će udahnuti kroz posebnu cijev povezanu s uređajem koji mjeri disanje. Ovaj test je obično bezbolan i traje samo nekoliko minuta.

Pregled pedijatra pulmologa: specijalist će provesti fizički pregled djeteta, može postaviti dodatna pitanja o simptomima i povijesti bolesti te preporučiti dodatne testove ako je potrebno te odrediti eventualnu terapiju.

Kombinacija ovih usluga omogućuje pedijatru pulmologu pri procijeni stanja respiratornog zdravlja djeteta te u otkrivanju mogućih alergijskih reakcija. Rana dijagnoza od iznimne je važnosti kako bi se spriječile komplikacije. Ako imate dodatna pitanja ili nedoumice, slobodno nas kontaktirajte.

Naručite se

Naručite se
01 2321 970
Liječnici

prof. dr. sc. BORO NOGALO, dr. med.

prof. dr. sc. MIRJANA TURKALJ, dr. med.
Skip to content