Obratite nam se:

Kontrastna mamografija

“Nada je san budnih.”
— Aristotel

Kontrastna mamografija (CEM)

Što je kontrastna mamografija (Contrast-Enhanced Mammographyc CEM)?

Kontrastna mamografija (CEM) je nova dijagnostička metoda u borbi protiv raka dojke . Pretraga izgleda isto kao i standardna mamografija samo što se koristi jodno neionsko intravenozno (IV) kontrastno sredstvo kako bi se poboljšala dijagnostička točnost. Neki karcinomi koji se možda neće vidjeti na standardnoj mamografiji (sada će se snimiti prije i poslije kontrastne slike), a prilikom davanja kontrastnog sredstva pokazat će se protok kontrasta tijekom vremena. Brzo rastući tj. agresivni tumori zahtijevaju povećanu opskrbu krvi ( zbog svoga ubrzanog rasta) te će se kontrastno sredstvo izrazito brzo nakupiti u takvim područjima te će se i brzo isprati, dok benigni tumori imaju sporo nakupljanje kontrastnog sredstva.

Tko bi trebao kontrastnu mamografiju i zašto?

Svaka žena koja ide na redovite preglede dojke trebala bi uzeti u obzir i kontrastnu mamografiju. Kontrastna mamografija je posebno korisna kod žena s gustim tkivom dojke te suspektnim lezijama parenhima dojke.

Koje su prednosti kontrastne mamografija?

Po dosadašnjim istraživanjima kontrastna mamografija je slična, a neka istraživanja kažu i podjednaka s MR pregledom dojki u detekciji karcinoma dojke no navode da je sigurno superiornija od ultrazvuka dojke i standardne mamografije. U komparaciji s MR pregledom dojke kontrastna mamografija je jeftinija i ne mora se ulaziti u MR uređaj, ali naveli bi također da pregled kraće traje no u našoj klinici koristimo FAST MR protokol koji MR pregled dojke skraćuje na svega 7 minuta.

Koji su rizici povezani kontrastne mamografije?

Kontrastna mamografija koristi nešto veću količinu zračenja (x-zrake) nego standardni mamograf. Žene s poremećenom bubrežnom funkcijom (vrijednost glomeluralne filtracije) neće moći primiti kontrastno sredstvo jer se isto izlučuje preko bubrega.

Što žene mogu očekivati?

Postupak se ne razlikuje puno od klasične mamografije. Posebno kvalificirani radiološki tehnolog postavit će vašu dojku u jedinicu mamografije, tj područje snimanja. Vaša će dojka biti postavljena na posebnu platformu i stisnuta plastičnim nosačem kako bi se tkivo dojke pravilno rasporedilo te kako ne bi došlo do preklapanja struktura unutar dojke. Tehnolog će postupno komprimirati vašu dojku te potom napraviti snimke. Nakon toga će se aplicirati kontrastno sredstvo te će se snimanje još jednom ponoviti.

Zapamtite kako što bolja kompresija omogućuje bolju kvalitetu slike.

Više o pripremi za pregled dojke?

Više o iv. kontrast i priprema!