Magnetska rezonanca (MR)

“Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja, sve je ništa.”

— Arthur Schopenhauer

O dijagnostici magnetnom rezonancijom

Magnetna rezonanca (MR) je dijagnostičjka metoda koja kombinira snažno magnetsko polje sa radiovalovima za izradu višedimenzionalnih slika Vašeg tijela. MR pregled prikazuje detaljne slike organa, mišića, živaca, krvnih žila i ostalih strkutura tijela. U poliklinici posjedujemo novi MR uređaj koji omogućuje HD snimke najkvalitetnijeg i najvišeg medicinskog standarda kako bismo osigurali najbolju kvalitetu slika.

Naše usluge dijagnostike magnetne rezonance su:

Česta pitanja

Što trebam očekivati tijekom MRI-a?
Postupak je bezbolan i neinvazivan te nema štetnih ionizirajućih zraka niti zračenja. Posebno kvalificirani radiološki tehnolog će Vas smjestiti i sve namjestiti za Vaš pregled.Tijekom MRI pregleda nalazite se unutar uređaja. Aparat stvara ponavljajuće zvukove, zbog čega ćete dobiti posebne slušalice za uši koje prigušuju zvukove kako bi se ugodnije osjećali. Važno je biti maksimalno miran tijekom cijelog pregleda jer se pri micanju stvaraju artefakti i slika neće biti prikladna za analizu. Također je važno slijediti upute tehnologa. Vaš MRI tehnolog postavit će specijalizirane zavojnice oko područja tijela koje ćete snimati. Pregled može trajati od 30 min do sat vremena, ovisno o tome koristi li se kontrast i koje se područje tijela snimate.

Kako se pripremiti za MRI?
Obavezno donesite svu medicinsku dokumentaciju (povijest bolesti) koja se odnosi na pregled koji radite. Nosite udobnu odjeću, a metalne predmete kao što su nakit, novac, metali i ostale stvari ostavit ćete u prostoru namijenjenom presvlačenju. Uklonite slušna pomagala kao i zubne proteze. Osobe koje ne smiju na MR su pacijenti s ugrađenim pejsmejkerom (koji nisu kompatibilni s MR uređajem) ili predmetima od feromagnetnih materijala. Ako su potrebne dodatne upute dobit će te ih prilikom naručivanja.

Intravenski kontrast (IV) i priprema (ako je potrebno)
Prije svake magnetne rezonancije bilo bi dobro imati nalaze ureje i kreatinina, kako bi naši liječnici mogli ocijeniti i smiju li Vam dati IV kontrast. U slučaju da nemate nalaz ureje i kreatinina također će te isti moć napraviti u poliklinici. Ako ste bubrežni bolesnik, onda bi svakako bilo prijeko potrebno napraviti nalaz ureje i kreatinina. Obavijestite liječnika ili tehnologa ako ste alergični.

Naručite se

Naručite se
01 2321 970
Liječnici

prof. dr.sc. IVAN DRINKOVIĆ, dr. med.

prof. dr. sc. MILJENKO MAROTTI, dr.med.

MARTIN DRINKOVIĆ, dr. med.

MAJA CRNOGORAC, dr. med.
Skip to content