Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva – prvi simptomi

rak debelog crijeva

 

Rak debelog crijeva spada u najčešće zloćudne tumore (karcinome) u svijetu, dok u Hrvatskoj predstavlja drugi najčešći uzrok smrtnosti od malignih bolesti. Sve osobe starije od 50 godina nose 5% rizika da će do 75. godine razviti rak debelog crijeva. Svake godine u svijetu od raka debelog crijeva oboli preko 1.200.000 ljudi, dok više od polovice oboljelih umire.

Uzrok nastanka raka debelog crijeva

Točan uzrok nastanka nije poznat, no postoji nekoliko rizičnih čimbenika vezanih uz razvoj ovog karcinoma. Rizik za razvoj bolesti uključuje genetsku predispoziciju te niz vanjskih čimbenika, kao i stil života, koji zajedno sudjeluju u procesu nastanka raka.

 

Druge bolesti

Veći rizik za oboljenje imaju osobe s ranije dijagnosticiranim polipom ili obiteljskom anamnezom polipa debelog crijeva, upalne bolesti crijeva (ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest), karcinoma gušterače, dojke te jajnika.

 

Nasljeđe

U rizičnoj skupini su osobe u čijoj je obiteljskoj povijesti bolesti bilo slučajeva raka debelog crijeva. To uključuje obiteljske adenomatozne polipoze (FAP) ili nasljednu non-polipozu debelog crijeva (HNPCC). Ostali problemi i tegobe povezani s debelim crijevom također povećavaju rizik od nastanka karcinoma (pretkancerozni polipi, ulcerozni kolitis, Crohnova bolest, dijabetes tipa 2).

 

Dijeta

Prehrana u kojoj prevladavaju rafinirani ugljikohidrati, crveno meso i suhomesnati proizvodi, čimbenici kao što su pesticidi, umjetna bojila i konzervansi, zajedno sudjeluju u procesu nastanka raka. Vrlo je važna prerada mesa, jer proteini i masnoće pečene na visokim temperaturama, mogu producirati kancerogene supstance. U slabije razvijenim zemljama svijeta ovaj oblik raka je vrlo rijedak, što potvrđuje činjenicu da stil života, prehrana te okoliš razvijenijih zemalja idu u prilog razvoju raka debelog crijeva. Zdrava prehrana, koja obiluje voćem i povrćem smanjuje rizik za razvoj kolorektalnog karcinoma.

Prvi simptomi

U ranim fazama, ovaj karcinom nema specifičnih simptoma ili su oni minimalni. Znakovi upozorenja javljaju se postepeno, u skladu s razvojem i napredovanjem bolesti.

 

Znakovi upozorenja: 

 • promjene pri pražnjenju crijeva, učestali zatvor i proljev, osjećaj da se crijeva ne prazne u potpunosti te krvarenje iz rektuma
 • tamna stolica ili krv u stolici
 • promjena kalibra stolice (stolica koja je tanja no inače)
 • učestali bolovi u trbuhu, praćeni nadimanjem
 • pojava žutice
 • bolovi u trbuhu (mogu se javiti zbog rasta tumora u crijevima)
 • umor (gubitak daha i slabost)
 • gubitak apetita i pad tjelesne težine

 
Trebali biste posjetiti liječnika u slučaju:

 • neuobičajenih izmjena ritma stolice te pojave krvi u stolici
 • učestalih bolova u trbuhu te u slučaju naglog gubitak tjelesne težine i malaksalosti
 • ako vam je dijagnosticirana anemija (tada liječnik treba isključiti krvarenje iz probavnog trakta)

 

Simptomi raka debelog crijeva mogu se vrlo lako pobrkati s drugim stanjima i prilično su nejasni. Stoga je vrlo važno provoditi kolonoskopiju, fleksibilnu sigmoidoskopiju i pretragu okultnog krvarenja, pogotovo ako ste u visokorizičnoj skupini.

Prevencija

Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Osim pušenja, ništa ne povećava rizik od raka više od prekomjerne težine. Najmanje 11 različitih karcinoma povezano je s debljanjem i pretilošću, uključujući rak debelog crijeva.

 

Prestanite pušiti

Prestanak pušenja najbolja je stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje. Osim što povećava rizik od bolesti poput moždanog i srčanog udara te emfizema, pušenje je glavni uzrok najmanje 14 različitih karcinoma, uključujući rak debelog crijeva.

 

Krećite se

Redovita aktivnost smanjuje rizik od mnogih ozbiljnih bolesti, uključujući rak debelog crijeva. Budite fizički aktivni minimalno 30 minuta dnevno. Odaberite stvari u kojima ćete uživati, kao što su brza šetnja, vožnja biciklom, ples ili vrtlarstvo. Znanstveno je dokazano da svakodnevno 30-minutno hodanje snižava rizik obolijevanja od raka debelog crijeva.

 

Ograničite unos crvenog mesa

Prehrana koja sadrži previše crvenog mesa, kao što su biftek, hamburgeri i svinjetina, povećava rizik od raka debelog crijeva. Također, prerađeno meso, poput slanine i kobasica, povećava rizik od obolijevanja. Pokušajte smanjiti unos navedenih namirnica u svakodnevnoj prehrani.

 

Unosite dovoljno kalcija i vitamina D

Vitamin D pomaže u zaštiti od raka, tvrde istraživači koji su analizirali rezultate 18 studija s više od 10.000 ispitanika. Analizom je utvrđeno da je rizik od obolijevanja od raka manji za 33 posto kod osoba koje su imale visoke razine vitamina D. Također, pokušajte unositi 1000 do 1200 miligrama kalcija dnevno.

 

Redovite kontrole 

Kao jedan od najboljih načina prevencije raka debelog crijeva, redovite kontrole se preporučuju svim osobama starijim od 50 godina.

 

Ukoliko ste primijetili neki od navedenih simptoma, slobodno nam se javite i dogovorite pregled! Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i liječenje započne odmah, može se uspješno izliječiti.

 

Kod nas možete obaviti:

CT virtualnu kolonografiju (low dose)

Kolonoskopiju 

Kolonoskopiju uz sedaciju 

 

Više o ostalim pregledima

Naručite se

Naručite se
01 2321 970
Više članaka
rak debelog crijeva /
Skip to content