3D virutalna kolonoskopija

“Tvoje zdravlje je tvoje pravo bogatstvo.”

— Mahatma Gandhi

CT kolonografija ili 3D virtualna kolonoskopija

CT kolonografija (CTC)
Istraživanja pokazuju da rano otkrivanje polipa debelog crijeva može smanjiti stopu smrtnosti od raka debelog crijeva, a klasična kolonoskopija je dugotrajna i neugodna za pacijenta. CTC je neinvazivna alternativa klasičnoj kolonoskopiji.

Što je 3D virutalna kolonoskopija ili MSCT kolonografija?
Virtualna kolonografija (VK) ili kompjutorizirana tomografska kolonografija (CT kolonografija ili skraćeno CTC) je dijagnostička metoda kojom se pomoću 2D i 3D slika debelog crijeva analizira cijelo debelo crijevo od rektuma sve do ileocekalnog ušća te se također analiziraju organi abdomena i zdjelice.

Kada se koristi MSCT kolonografija?
Pomoću rendgenskih zraka i računalnog softvera VK se koristi za dijagnosticiranje bolesti crijeva, uključujući polipe, divertikulozu crijeva i rak debelog crijeva. VC se izvodi na aparatu za kompjutoriziranu tomografiju (CT).

Što možete očekivati tijekom virtualne kolonografije?
Pregled traje oko 15-30 minuta i nakon postupka možete nastaviti sa svim aktivnostima.CT tehničar će zahtijevati da legnete na bok na CT stol. Tanki kateter samo nekoliko centimetara biti će usmjeren u rektum. Zatim će se kroz kateter upuhati zrak kako bi se debelo crijevo proširilo i bilo dostupno analizi. Stol se kreće kroz skener kako bi proizveo niz 2D presjeka duž duljine debelog crijeva. Računalni program sastavlja 2D slike u 3D sliku koja omogućuje liječniku da pregleda Vaše crijevo kao na klasičnoj kolonoskopiji, a uz to se vide i okolni organi i promjene na njima. Radiolog ocjenjuje rezultate kako bi utvrdiom bilo kakve abnormalnosti.

Kako se pripremiti za MSCT kolonografiju?
Priprema za virtualnu kolonografiju zahtijeva trodnevno čišćenje crijeva i pripremu za postupak, a sve upute dat će Vam osoblje naše klinike.

Naručite se

Naručite se
01 2321 970
Liječnici

prof. dr.sc. IVAN DRINKOVIĆ, dr. med.

prof. dr. sc. MILJENKO MAROTTI, dr.med.

MARTIN DRINKOVIĆ, dr. med.

MAJA CRNOGORAC, dr. med.
Skip to content