Ultrazvuk dojki – kako se pripremiti

rak dojke

Ultrazvuk dojki je neinvazivan i potpuno bezbolan pregled. Koristi se za dijagnosticiranje i praćenje raznih stanja dojke, uključujući kvržice, abnormalnosti i rak dojke. Ako ste naručeni na ovu pretragu, možda se pitate što očekivati i kako se pripremiti. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta i smjernica koje će vam pomoći da se adekvatno pripremite za pretragu.

Što je ultrazvuk dojki?

Ultrazvuk dojki medicinska je pretraga koja koristi visokofrekventne zvučne valove za stvaranje slika tkiva dojke. Izvodi se ručnim uređajem zvanim sonda, koji se postavlja na kožu dojke. Sonda šalje zvučne valove visoke frekvencije koji se odbijaju od tkiva dojke i stvaraju odjeke koji se šalju na računalo te stvaraju detaljnu sliku.

Kako se pripremiti za ultrazvuk dojki?

Na pregled dojki najbolje je naručiti se između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa. Ponesite sve svoje prethodne nalaze kako bi liječnici usporedili jesu li nastupile promjene. Također, ponesite popis lijekova koje uzimate. Najmanje 24 sata prije pregleda izbjegavajte korištenje dezodoransa, antiperspiranta, pudera, losiona, krema i parfema na grudima ili pazusima, jer ako će biti potreban drugi pregled kao što su mamografija ili magnetna rezonanca, metalne čestice mogu biti vidljive na snimkama i mogu uzrokovati dijagnostičku dilemu. Za sve detaljnije upute bit ćete obaviješteni prilikom naručivanja.

Koliko traje pregled?

Pregled se izvodi u ležećem položaju, a uključen je i pregled pazušnih jama te sve ukupno obično traje 20-30 minuta. Pregled izvodi radiolog.

Priprema za ultrazvuk dojki važan je korak kako bi se osiguralo da pregled prođe glatko i da bude što ugodniji. Ne zaboravite izbjegavati korištenje dezodoransa, parfema ili losiona na području grudi, uklonite svu odjeću ili nakit koji bi mogli smetati, ponesite popis lijekova i nalaze. Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s ovim pregledom, možete nam se javiti i mi ćemo vam dati odgovor.

Kontaktirajte nas i zakažite svoj termin za ultrazvučni pregled dojki!

Sve cijene možete pronaći na našoj web stranici – Cjenik!

Naručite se

Naručite se
01 2321 970
Više članaka
ultrazvuk dojke / Ultrazvuk dojki - kako se pripremiti /
Skip to content