5 znakova za posjet gastroenterologu

Gastroenterologija Dr Drinković

Tko je gastroenterolog?

Gastroenterolog ispituje funkciju i bolesti povezane s jednjakom, želucem, tankim i debelim crijevom, gušteračom, žučnim mjehurom i jetrom.

Bolesti i stanja koje gastroenterolozi dijagnosticiraju i liječe su:

 • Karcinomi
 • Sindrom iritabilnog crijeva
 • Celijakija
 • Upalne bolesti crijeva
 • Bolest žučnog mjehura
 • GERB
 • Hemoroidi
 • Hepatitis C
 • Polipi
 • Čirevi
 • Pankreatitis

 

Niže vam donosimo 5 znakova da trebate posjetiti gastroenterologa:

 

1. Učestali zatvor ili proljev

Od zatvora patite ako imate stolicu manje od tri puta tjedno. Taj je problem posljedica začepljenja, neuroloških problema, hormonalnih poremećaja ili nepravilne prehrane. Učestali proljev koji traje duže od nekoliko dana može biti povezan s virusom, s Chronovom bolesti ili s iritabilnim crijevom. Gastroenterolog će vam pomoći u utvrđivanju uzroka vašeg problema.

 

2. Tragovi krvi u stolici

Uzroci krvi u stolici znak je da negdje u vašem probavnom traktu dolazi do krvarenja. Uzroci mogu biti razni, ali najbolje je odmah potražiti pomoć gastroenterologa.

 

3. Žgaravica

Svatko od nas ponekad pati od žgaravice, što nije zabrinjavajuće, ali ako imate učestale žgaravice, to može ukazivati ​​na gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), a možda i na rak jednjaka. Svakako je najbolje obratiti se liječniku.

 

4. Redovita pretraga kolorektalnog karcinoma (45+)

Sve odrasle osobe koje su starije od 45 godina trebale bi odlaziti na preventivne preglede za rak koji može nastati u probavnom traktu. Rak debelog crijeva može nastati iz prekanceroznih polipa otkrivenih tijekom kolonoskopije.

 

Ako u vašoj bližoj obiteljskoj anamnezi postoji karcinom debelog crijeva, savjetujemo kolonoskopiju prvi put napraviti i deset godina ranije.

 

5. Nadutost

Povremena nadutost nakon pojedenog obroka nije razlog za odlazak gastroenterologu, ali ako patite od nadutosti i bolova u trbuhu nakon gotovo svakog obroka ili je praćeno mučninom, trebali biste o tome obavijestiti liječnika koji će vas uputiti gastroenterologu na daljnje pretrage.

Koliko često trebamo ponavljati kolonoskopiju?

Zloćudna preobrazba iz polipa u karcinom traje nekoliko godina, pa nam tako odstranjivanje dobroćudnih polipa može spriječiti nastanak raka debelog crijeva. Upravo iz tog razloga kolonoskopiju nije potrebno često ponavljati.

 

Ako je nalaz kolonoskopije uredan ponavljamo je za pet do deset godina. Ukoliko je potreban zahvat odstranjenja polipa, onda je kontrola potrebna za godinu dana.

 

Na pregled gastroenterologa se možete naručiti putem kontakt forme ili pozivom na broj telefona 01 2321 970

 

Naručite se

Naručite se
01 2321 970
Više članaka
gastroenterologija / kolonoskopija / rak debelog crijeva /
Skip to content