Obratite nam se:

Gastroskopija

“Snovi stvaraju budućnost.”
— Victor Hugo

Gastroskopija

Gastroskopija je postupak gdje se koristi tanka, fleksibilna cijev naziva endoskop kako bi se pregledala unutrašnjost jednjaka, želuca i prvoga dijela tankog crijeva (duodenum).

Što je potrebno očekivati ​​tijekom gastroskopskog pregleda?
Prije početka pretrage, liječnik pošprica grlo lokalnim anestetikom kako bi smanjio osjet i refleks povraćanja koji se može javiti prilikom prolaska endoskopa kroz grlo. Postupak se najčešće obavlja dok pacijent leži na lijevom boku. Liječnik koji provodi postupak stavlja endoskop u stražnji dio usta i zamoli da progutate prvi dio cijevi. Nakon toga liječnik može započeti raditi svoj posao. Postupak ne smije biti bolan, ali ponekad može biti neugodan. Može se javiti nadutost i podrigivanje zbog zraka koji se tijekom pregleda upuhuje te nagon na povraćanje do kojeg dolazi zbog uvođenja stranog tijela u organizam. Najteži dio za pacijenta ne traje dugo (otprilike 1 do 2 minute)

Kako se priprema za gastroskopiju?
Na pregled morate doći natašte. Pregled se najčešće obavlja u jutarnjim satima. Radi li se pregled popodne podrazumijeva se da 12 sati prije pregleda ne smijete konzumirati hranu ili piće, a pušači barem tri sata prije gastroskopije ne smiju pušiti. Sve ostale upute dobit će te na šalteru ili e mailom.

Liječnici