Zbog čega je PAPA test bitan za svaku ženu?

ginekologija Dr Drinković

Što je PAPA test?

PAPA test je jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzimaju stanice rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Uzorak se zatim šalje u laboratorij. PAPA testom možemo otkriti promjene na stanicama vrata maternice, HPV te razvoj raka grlića maternice u najranijim fazama, kada su šanse za izlječenje velike.

Kada se provodi PAPA test?

PAPA test se najčešće provodi sedmog dana menstruacijskog ciklusa, ali može se uzimati i sredinom menstruacijskog ciklusa.

Kako se pripremiti za PAPA test?

Prije samog pregleda potrebno je isprazniti mokraćni mjehur. 24-48 sati prije posjeta ginekologu se ne preporučuje:

  • imati spolni odnos
  • kupati
  • koristiti tampone

Kada biste trebali napraviti prvi PAPA test?

Prvi PAPA test svaka žena bi trebala napraviti nakon što stupi u spolni odnos s partnerom. Redovite kontrole, ako ste zdravi, dovoljno je napraviti jednom u godini dana.

Redovito provođenje PAPA testova bitno utječe na smanjen broj žena oboljelih od raka grlića maternice. Ukoliko na preglede odlazite redovito, rak grlića maternice može se otkriti u početnoj fazi kada je postotak izlječenja veoma visok.

Nalaz PAPA testa

Nalaz PAPA testa može biti pozitivan ili negativan. Može se dogoditi da rezultat testa bude lažno pozitivan ili lažno negativan. Ako je prisutna sumnja na nalaz testa, tada se preporučuje ponavljanje PAPA testa.

Ukoliko se na nalazu PAPA testa utvrde abnormalnosti, nemojte se odmah zabrinuti jer to ne mora nužno ukazivati na rak grlića maternice.

Ako su nalazi testa loši, ginekolog će vas uputiti na dodatne pretrage poput kolposkopije i biopsije.

Pozivamo sve žene da redovito dolaze na testiranje te ovim pouzdanim i bezbolnim testom eliminiraju mogućnosti oboljenja od raka vrata maternice ili ga otkriju na vrijeme.

Kontaktirajte nas putem linka: https://drinkovic.hr/narucite-se/

 

 

Naručite se

ginekolog / ginekološki pregled / PAPA test /
Skip to content