RICE terapija

RICE terapija odličan je način liječenja kod uganuća i ozljeda mišića ili zgloba. Prvih nekoliko dana nakon ozljede je najbitnije jer ispravno liječenje ozljede uveliko skraćuje ukupno vrijeme oporavka.

Prilikom oštećenja tkiva kao što su mišići, ligamenti ili zglobovi, stvara se oteklina i upalni proces. Područje ozljede je crveno i toplije od ostatka tijela. Nakon što prvotna oteklina splasne, zacjeljivanje mišića ili zgloba ovisi o opskrbi krvlju, odnosno dovoljnoj količini hranjivih tvari i kisika. Navedeno pomaže u regeneraciji tkiva.

Što označava RICE terapija i kako nam pomaže da se brže oporavimo?

RICE je kratica za:
Rest (odmor)
Ice (led)
Compression (kompresija)
Elevation (povišenje)

To je učinkovit tretman koji pomaže pri ublažavanju otekline, boli i upalnog procesa nastalog pri ozljedi.

1. Odmor

Kod svake ozljede, važan je odmor. Vrlo je važno odmah prekinuti s pokretima i aktivnostima nakon ozljede. Kada se odmaramo od aktivnosti koje mogu biti opterećujuće za naš zglob, naše se tijelo brže oporavlja.

2. Led

Korištenje leda nakon ozljede smanjuje oteklinu. Također, hlađenje ozljede privremeno umanjuje bol. Hladite ozljedu 15 minuta nekoliko puta u danu tijekom cijelog procesa oporavka.

3. Kompresija

Elastični zavoj pruža potporu ozlijeđenom zglobu i smanjuje bol. Prilikom zamatanja, treba biti oprezan da zavoj ne bude zamotan prečvrsto te time prekida cirkulaciju i uzrokuje natečenost ispod zavoja. Osim zavoja, mogu se koristiti i kompresijske rukavice ili čarape kao alternativno rješenje za kompresiju.

4. Povišenje

Elevacija ili držanje ozlijeđenog dijela tijela na povišenom odnosi se na korištenje gravitacije kao dio RICE terapije za liječenje ozlijeđenog zgloba. Ozlijeđeni zglob pokušajte držati na povišenom (iznad razine srca) koliko god možete, kako bi se smanjila oteklina.

Najvažnije je natečenu ozljedu držati iznad razine srca preko noći. Postoje i udlage koje su namijenjene korištenju za vrijeme spavanja.

RICE tretman pomaže pacijentu u smanjenju otekline, upalnog procesa te boli ozlijeđenog zgloba ili tkiva. Međutim, ponekad navedeni koraci nisu dovoljni za potpuno izlječenje. Ako vam se stanje nakon RICE tretmana ne poboljšava, potražite pomoć liječnika.

Ako se želite naručiti na pregled nazovite 01 2321 970 ili popunite kontakt formu.

Naručite se

Naručite se
01 2321 970
Više članaka
bol u koljenu / Liječenje bolova u zglobovima / MR zgloba / pregled sportaša / RTG zgloba / sportska medicina /
Skip to content