Rak prostate

Rak prostate

 

Rak prostate je zloćudni tumor koji nastaje u prostati te je najčešća vrsta raka kod muškaraca. U ranom stadiju, najčešće nema simptoma, dok se kasniji simptomi javljaju kod manje od 50% muškaraca. Skoro 90% svih karcinoma prostate ostaju desetljećima klinički neprimjetni. Rak prostate napreduje vrlo polako, a najugroženiji su muškarci stariji od 65 godina.

Simptomi

Rak prostate u početnim fazama nema značajnijih simptoma. Prilikom širenja zloćudnog tkiva, može doći do sužavanja uretre (mokraćne cijevi), te uzrokovati probleme s mokrenjem.

 

Najčešći simptomi:

  • Česta potreba za mokrenjem, posebno noću
  • Poteškoće sa zadržavanjem mokraće
  • Slab protok urina ili potreba za naprezanjem da bi se ispraznio mjehur
  • Bolno mokrenje
  • Poteškoće s erekcijom
  • Krv u urinu
  • Bol u donjem dijelu leđa, kukovima ili gornjem dijelu bedara

Pojava iznenadnih i jakih bolova u kostima koji traju nekoliko tjedna, karakteristična je za uznapredovali rak prostate. Kronični se bolovi često pojavljuju u donjem dijelu leđa, kukovima ili kostima nogu. Bolovi mogu biti praćeni naglim gubitkom tjelesne težine.

Rizik za razvoj raka prostate

Rizik se povećava s godinama, no to ne znači da bolest pogađa samo starije osobe. Muškarci s obiteljskom anamnezom imaju 2 puta veću vjerojatnost obolijevanja. Smatra se da hormonski utjecaji, toksini, kemikalije i industrijski proizvodi također utječu na nastanak bolesti. Spolno prenosive infekcije mogu predstavljati čimbenik rizika za razvoj ove vrste raka. Muškarci sa spolno prenosivom bolesti imaju čak 1,5 puta veću vjerojatnost za razvoj raka prostate.

Rak prostate – liječenje

U većini slučajeva, liječenje raka prostate nije odmah potrebno. Ako je rak u svojoj najranijoj fazi, savjetuje se redovito praćenje stanja pacijenta.

 

Ako se otkrije u ranoj fazi, rak prostate je moguće izliječiti. Tretmani uključuju kirurško uklanjanje prostate, zračenje te liječenje hormonalnom terapijom.

 

Ukoliko se otkrije prekasno, kada se već proširio na druge dijelove tijela (najčešće kosti), ne može se izliječiti. Tada se tretmanima fokusira na produžavanje života i ublažavanje simptoma.

Prevencija

Učinkovite mjere prevencije nisu poznate, ali rano otkrivanje raka prostate moguće je redovitim pregledima. Pregledi se preporučuju svim muškarcima koji su stariji od 40 godina. Vjeruje se kako pušenje i prehrana bogata zasićenim mastima mogu povećati rizik od nastanka ove bolesti. Prema istraživanjima, i debljina dovodi do povećanja rizika za razvoj raka prostate.

 

Kada se rano dijagnosticira, stope preživljavanja raka prostate veće su od 98%. Ako je bolest uznapredovala, stope preživljavanja manje su od 25%.

 

Rano otkrivanje raka prostate danas je moguće redovitim godišnjim pregledom muškaraca starijih od 40 godina. Najbolja dijagnostička metoda raka prostate je magnetna rezonancija uz prethodni klinički pregled kao i nalaz tumorskih markera- PSA. Potvrda karcinoma prostate se naravno radi ciljanom fuzijskom biopsijom koju radimo u našoj klinici.

 

Kada je riječ o zdravlju, muškarci ga često zanemaruju i zaboravljaju na redovite preglede. Brinite se o svom zdravlju i naručite se na pregled na vrijeme!

 

Naručite se

bol u kostima / lječenje raka prostate / rak prostate /
Skip to content