Prvi ginekološki pregled – kada je najbolje vrijeme? 

Prvi ginekološki pregled preporučuje se obaviti između 13. i 15. godine, kako bi se osigurala rana prevencija i edukacija. U ovoj dobi tijelo djevojaka prolazi kroz važne promjene, a posjet ginekologu omogućuje pravovremenu identifikaciju eventualnih problema ili pitanja o reproduktivnom zdravlju. Rani pregled također pomaže u uspostavljanju povjerenja između pacijentice i liječnika te promiče svijest o važnosti redovitih ginekoloških pregleda u budućnosti.

Prvi ginekološki pregled savjetujemo napraviti ne kasnije od 21. godine života, jer je tada vrijeme i za PAPA test.

Od čega se sastoji pregled?

Specijalist ginekolog shvaća da se radi o prvom pregledu, koji često izaziva nelagodu, pa je dodatno strpljiv i pažljiv. Ginekološki pregled uključuje pažljivu analizu reproduktivnih organa te razgovor o menstrualnom ciklusu i općem zdravlju.

Najčešći razlozi dolaska na prvi pregled

Pacijentici je bitno naglasiti važnost ginekološkog pregleda, čak i kada ne osjeća nikakve tegobe, s obzirom na uobičajenu naviku da liječnika posjećuje samo u slučaju problema. Treba joj objasniti da posjet ginekologu pruža priliku za dobivanje važnih informacija i postavljanje pitanja o menstrualnom ciklusu.

Na samom pregledu, osim pregleda tijela, može se puno naučiti o kontracepciji, spolno prenosivim bolestima i održavanju zdravog načina života. Ovaj susret s ginekologom pruža priliku za proaktivnu brigu o reproduktivnom zdravlju i stvaranje temelja za dugoročno zdravlje.

Razlozi uključuju educiranje o menstrualnom zdravlju, kontracepciji, prevenciji spolno prenosivih infekcija i rješavanju bilo kakvih nelagoda ili pitanja.

Pravovremeni prvi ginekološki pregled igra ključnu ulogu u očuvanju ženskog zdravlja i pruža osnovne informacije koje su važne za daljnje samopraćenje i brigu o reproduktivnom sustavu.

Ako imate dodatna pitanja ili nedoumice, slobodno nas kontaktirajte.

 

Naručite se

Naručite se
01 2321 970
Više članaka
ginekolog / ginekološki pregled / PAPA test /
Skip to content