Obratite nam se:

Post Covid-19 dijagnostika MSCT-om uz pomoć umjetne inteligencije

MR kralježnice

Što je CT, MSCT, a što HRCT pluća?

CT ili kompjutorizirana tomografija je dijagnostička metoda kojom se pomoću CT uređaja i x zraka rade snimke iz različitih kutova te se dobivaju slike presjeka Vaših pluća. Napretkom tehnologije višeslojna kompjutorizirana tomografija

(MSCT) je zamijenila jednoslojnu kompjutoriziranu tomografija (CT), ali među populacijom, ali i samim liječnicima zadržao se naziv CT.

Višeslojna kompjuterizirana tomografija visoke rezolucija se naziva i HRCT.

Najčešći post Covid-19 simptomi

  • ekstremni umor
  • otežano disanje
  • bol ili stezanje u prsima
  • problemi s pamćenjem i koncentracijom
  • poteškoće sa spavanjem
  • lupanje srca
  • zujanje u ušima

Post COVID 19 simptomi sve su češći razlog odlaska liječniku. Kod mnogo je pacijenata ova bolest ostavila brojne respiratorne posljedice uzrokujući i ozbiljne komplikacije koje zahtijevaju daljnje liječenje.

Tko je kandidat za ovu pretragu?

Svi koji su preboljeli Covid-19 virus!

Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da se post Covid-19 sindrom ne pojavljuje samo kod bolesnika koji su preboljeli teži oblik bolesti, već je jako česta pojava kod osoba koje su preboljele samo blagi oblik.

Više o samoj pretrazi MSCT-om uz pomoć umjetne inteligencije

Covid-19 se može dijagnosticirati na RTG prsnog koša ako je bolest poprimila teži oblik, ali tehnika računalne tomografije visoke rezolucije (CT tj. HRCT) je najtočnija dijagnostička tehnika u prepoznavanju  intersticijske (dio plućnog tkiva u i oko zida zračnih vrećica tj. alveola gdje se kisik iz alveola prebacuje u kapilarnu mrežu tj. male krvne žile koje se nalazi unutar pluća).

Jeste li znali da asimptomatski bolesnici mogu imati i plućne lezije na snimanju? Za što jednostavnije i brže dijagnosticiranje koristimo softver za umjetnu inteligenciju (AI) koji nam pomaže procijeniti stupanj oštećenja.

Softver za umjetnu inteligenciju (AI) VCAR nam služi za procjenu postotka zahvaćenosti plućnog parenhima COVID-19 upalnim promjenama. Također nam omogućuje preciznu procjenu tijeka bolesti, učinkovitost terapije te trenutnog stanja plućnog parenhima uzrokovanim upalnim promjenama. Također nam omogućuje precizno izračunavanje volumena plućnog tkiva koji je zdrav i onog koji je zahvaćen upalnom promjenom. Njegove “objektivne” informacije korisne su za procjenu povlačenja ili napredovanja bolesti kao odgovor na terapiju lijekovima.

Ukratko, softver za umjetnu inteligenciju nam služi  kao preciziniji način razlikovanja težine bolesti kod pacijenata oboljelih od COVID-19 virusa.

Kontaktirajte nas: