Movember

movember poliklinika drinkovic

 

Movember pokret predstavlja izazov puštanja brkova u znak podrške i promicanja svijesti o najčešćim muškim bolestima. Movember je spoj riječi ‘november‘ (studeni), te ‘moustache‘ (brkovi).

 

Nastao je s ciljem podizanja svijesti o raku prostate, a s godinama je prerastao u globalnu akciju, koja ima cilj osvijestiti muškarce o zdravstvenim problemima koji zahvaćju mušku populaciju poput raka testisa, raka prostate i brojnih drugih bolesti te njihovoj pravovremenoj prevenciji.

Rak prostate

Rak prostate je najčešća vrsta raka kod muškaraca. U ranom stadiju, najčešće nema simptoma, dok se kasniji simptomi javljaju kod manje od 50% muškaraca. Rak prostate napreduje vrlo polako, a najugroženiji su muškarci stariji od 65 godina.

 

Simptomi

  • Česta potreba za mokrenjem, posebno noću
  • Poteškoće sa zadržavanjem mokraće
  • Slab protok urina ili potreba za naprezanjem da bi se ispraznio mjehur
  • Bolno mokrenje
  • Poteškoće s erekcijom
  • Krv u urinu
  • Bol u donjem dijelu leđa, kukovima ili gornjem dijelu bedara

Rizik za razvoj raka prostate

Rizik se povećava s godinama, no to ne znači da bolest pogađa samo starije osobe. Muškarci s obiteljskom anamnezom imaju 2 puta veću vjerojatnost obolijevanja. Smatra se da hormonski utjecaji, toksini, kemikalije i industrijski proizvodi također utječu na nastanak bolesti. Spolno prenosive infekcije mogu predstavljati čimbenik rizika za razvoj ove vrste raka. Muškarci sa spolno prenosivom bolesti imaju čak 1,5 puta veću vjerojatnost za razvoj raka prostate.

Prevencija

Učinkovite mjere prevencije nisu poznate, ali rano otkrivanje raka prostate moguće je redovitim pregledima. Pregledi se preporučuju svim muškarcima koji su stariji od 40 godina. Vjeruje se kako pušenje i prehrana bogata zasićenim mastima mogu povećati rizik od nastanka ove bolesti. Prema istraživanjima, i debljina dovodi do povećanja rizika za razvoj raka prostate.

 

Kada se rano dijagnosticira, stope preživljavanja raka prostate veće su od 98%. Ako je bolest uznapredovala, stope preživljavanja manje su od 25%.

 

Najbolja dijagnostička metoda raka prostate je magnetna rezonancija uz prethodni klinički pregled kao i nalaz tumorskih markera- PSA. Potvrda karcinoma prostate se naravno radi ciljanom/ fuzijskom biospijom koju radimo u našoj klinici.

 

Kada je riječ o zdravlju, muškarci ga često zanemaruju i zaboravljaju na redovite preglede. Movember je prilika da upozorimo na boljke koje ozbiljno prijete muškom rodu. Zato se i vi pridružite akciji, pustite brk i pomognite muškarcima da žive sretnije, zdravije i duže.

 

I naravno, ne zaboravite se naručiti na preglede!

Naručite se

Naručite se
01 2321 970
Više članaka
magnetna rezonanca prostate / magnetska rezonancija / uzijska biopsija prostate / uzv I color dopler testisa /
Skip to content