Kako se izvodi pregled gastroskopija?

Kako se izvodi pregled gastroskopija?

Gastroskopija je dijagnostička pretraga koja omogućuje liječniku pregled jednjaka, želuca i dvanaesnika. Endoskop je fleksibilan instrument kojeg čini vrlo savitljiva i tanka cjevčica debljine oko 8 mm. Omogućuje nam analiziranje sluznice te otkrivanje patoloških promjena.

Zašto je potrebna gastroskopija?

Gastroskopija pomaže u dijagnosticiranju raznih bolesti i stanja. Također koristi se za dijagnostiku upalnih promjena sluznice jednjaka, čireva ili karcinoma.

Kako se pripremiti za gastroskopiju?

Za pravilno izvođenje ove pretrage, želudac mora biti potpuno prazan. Sve lijekove uzimate kao i obično, s malo vode.

Kako izgleda pregled?

Gastroskopija je medicinski pregled koji se izvodi pomoću gastroskopa, odnosno cjevčice koja se kroz usta uvodi u želudac i dvanaesnik. Koristi se za otkrivanje potencijalnih problema kao što su čirevi, krvarenja, tumori i drugo.

Prije samog pregleda liječnik će pošpricati grlo lokalnim anestetikom kako bi osjet bio što manji i kako bi se umanjio refleks povraćanja. Pacijent leži okrenut na lijevom boku, a sam pregled obično traje nekoliko minuta.

Liječnik u usta pacijenta postavlja malu tubicu kroz koju se uvodi endoskop. Kada endoskop dođe do želuca, upuhuje se zrak kako bi se stijenke želuca izravnale i kako bismo dobili što bolji prikaz. Tijekom samog zahvata, liječnik može napraviti i biopsiju želuca, ukoliko se pokaže potreba.

Nakon pregleda postoji mogućnost osjećaja slabine i nelagode, ali ti osjećaji brzo prolaze.

Kome se preporučuje gastroskopija?

Gastroskopija se preporučuje kod sumnje na bolesti gastrointestinalnog trakta, kao što su:

  • povraćanje ili proljev koji se ne zaustavljaju
  • krvarenje iz gastrointestinalnog trakta
  • bolovi u trbuhu
  • teškoće pri gutanju
  • nadutost
  • nagli gubitak tjelesne težine
  • anemija
  • te kao preventivni pregled za osobe koje su sklone bolestima gastrointestinalnog trakta ili imaju povećani rizik od nastanka takvih bolesti.

Gastroskopija se preporučuje i kao preventivni pregled osobama zrelije životne dobi, s obzirom na to da ozbiljnije bolesti jednjaka i želuca mogu trajati duže vremena, bez značajnijih simptoma.

Slobodno nam se javite ukoliko vam je potreban termin pregleda. 

Naručite se

gastroskopija / pregled gastroskopija /
Skip to content