Gastroskopija – kako se pripremiti?

Gastroskopija je važan dijagnostički postupak koji omogućuje detaljan pregled unutrašnjosti želuca i jednjaka. Pravilna priprema prije gastroskopije ključna je za sigurnost pacijenta i preciznost rezultata. Evo nekoliko koraka kako se pripremiti za ovaj važan pregled.

1. Konzultacija s liječnikom

Prije same gastroskopije, konzultirajte se s gastroenterologom. Razgovarajte o svojim simptomima i povijesti bolesti kako biste zajedno odredili postoji li potreba za pregledom.

2. Detaljne upute

Liječnik će vam dati specifične medicinske upute o tome kako se pripremiti za gastroskopiju. Ove upute mogu uključivati ograničenja prehrane i lijekova u određenom razdoblju prije zahvata.

Priprema prehrane:

  • Dan prije pregleda: ograničite unos hrane, osobito teške i masne hrane.
  • 12 sati prije pregleda: pregled se najčešće obavlja u jutarnjim satima. 12 sati prije samog pregleda ne smijete konzumirati hranu i piće, a pušači barem tri sata prije gastroskopije ne smiju pušiti.

3. Informacije o važnim detaljima

  • Osigurajte pratnju: budući da anestezija može uzrokovati privremenu dezorijentaciju, bitno je imati pratnju koja će vas dovesti kući nakon zahvata.
  • Udobna odjeća: odaberite udobnu odjeću koja će vam omogućiti lakši pristup području vrata.

4. Razgovor s anesteziologom

Ako je predviđena anestezija, razgovarajte s anesteziologom o svojim zdravstvenim uvjetima, alergijama ili drugim pitanjima koja se tiču primjene anestezije.

5. Smirenost i razumijevanje

Biti smiren i informiran ključno je za uspješnu gastroskopiju. Postavite pitanja liječnicima i sestrama kako biste bili potpuno informirani i pripremljeni za sam zahvat.

Slijedeći ove korake, možete biti sigurni da se pripremate za gastroskopiju na najbolji mogući način. Ako imate dodatna pitanja ili nedoumice, slobodno nas kontaktirajte.

Naručite se

Naručite se
01 2321 970
Više članaka
gastroskopija / pregled gastroskopija /
Skip to content