CT koronarografija 

Bolesti srca su vodeći zdravstveni problem u svijetu. Postotak kardiovaskularnih bolesti u ukupnoj smrtnosti našeg stanovništva iznosi čak više od 50%. Do 55 godine života infarkta miokarda 5-6 puta češći u muškaraca, a do dobi od 75 godina ta se razlika smanjuje na 2,5 puta.

Što je CT koronarografija?

CT koronografija je izvrsna neinvazivna metoda za rano otkrivanje koronarne bolesti tj. pomaže utvrditi da li je nakupina plaka suzila koronarne arterije (krvne žile koje opskrbljuju srce). Ovom metodom omogućuje se određivanje anatomskog položaja arterija, prisutnosti kalcifikacija, lokalizacije i stupnja okluzije u stentovima i graftovima. U usporedbi s konvencionalnom koronagrafijom, ona je neinvazivna i prihvatljiva za pacijente bez komplikacija.

Kada se koristi CT koronarografija?

CT koronarografija se koristi za procjenu morfologija krvnih žila, za abnormalnu anatomiju koronarnih arterija, za nizak ili srednji rizik za obolijevanje od koronarne bolesti arterija (uključujući bolesnike koji imaju bol u prsima, nejasne laboratorijske nalaze ili EKG rezultate), atipičnu bol u prsima, bol u prsima, loši rezultati  stres testa, nejasni ili neuvjerljivi rezultati stres testova, novonastale srčane promjene sa smanjenim radom srca i niskim ili srednjim rizikom za obolijevanje od bolesti koronarnih arterija, procjena koronarnih arterija tj bypass graftova.

CT koronarografija

Što možete očekivati tijekom pregleda CT koronarografije?

Radiološki tehnolog će postaviti elektrode koje su povezane na monitor elektrokardiografa (EKG), koji pokazuje električnu aktivnost vašeg srca tijekom ispitivanja. Također će biti postavljen intravenski (IV) put u venu na vašoj ruci kako bi primijenilo kontrastno sredstvo tijekom postupka (možda će biti i primjenjeni lijekovi kako bi se usporio rad srca te kako bi se poboljšala kvaliteta slike).
Dok ležite na stolu za skeniranje od vas će se tražiti da dignete ruke iznad glave za vrijeme skeniranje kako bi se poboljšala kvalitete slike. Kvalitete slike može ličiti na zamagljivanje viđenog na fotografiji snimljenog predmeta.

Također će se tražiti da zadržite dah tijekom skeniranja jer kretnje prilikom skeniranja ( disanje i pokreti tijela) dovode do artefakata na slikama. Ovaj gubitak kvalitete slike može biti presudan za krivu dijagnostičku interpretaciju (obavijestite osoblje ako imate problema sa zadržavanjem daha na 5 do 15 sekundi).

I naravno, ne zaboravite se naručiti na preglede!

KategorijaBlog

© 2018 - Poliklinika Drinković   |   Pravila privatnosti   |   Izrada web stranica Pintardesign.hr

Aktualne informacije i mjere prevencije!
Zbog novonastale situacije mole se pacijenti da prilikom naručivanja ako imaju bilo kojih od navedenih simptoma (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah) da ne dolaze u polikliniku kako ne bi naštetili zdravlju drugih ljudi već da se jave nadležnoj epidemiološkoj službi .

U poliklinici smo napravili protokole pregleda kao i sve potrebne mjere zaštite kako bi osigurali zdravlje pacijenata.

Informacije o prijenosu, simptomima i prevenciji mogu se naći na stranicama HZZJZ: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/…/

VAŽNO: ako imate simptome, mozda imate sumnju na infekciju koronavirusom ili ako vam treba zdravstveni savjeti na temu koronavirusa potražite pomoć HZZJZ ☎ 091 468 30 32 i 099 468 30 01 (dostupni su za svaki radni dan od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati).
Ponavljamo ako imate simptome
NE IDITE LIJEČNIKU ILI U BOLNICU KAKO BISTE IZBJEGLI MOGUĆE ŠIRENJE VIRUSA TE UGROZILI ONE KOJI SU NAJUGROZENIJI.

drinkovic.hr/vodic-za-pacijente/nacini-placanja/
Pregledi preko uputnice HZZO-a
U našoj klinici možete obaviti preko uputnice HZZO-a:
1) magnetnu rezonanciju 
2) mamografiju
Ugovor za sve ostale preglede preko hzzo-a nemamo.

Zbog trenutne situacije narudžbe se primaju iskljucivo putem e maila i telefonskog poziva. 

 
close-link