Biopsija prostate – kako se pripremiti?


Biopsija prostate je dijagnostički postupak koji se koristi za potvrdu ili isključenje prisutnosti raka prostate. Priprema za ovu proceduru ključna je kako bi se osigurala preciznost rezultata i minimalna nelagoda.

Konzultacija s urologom

Prvi korak u pripremi za biopsiju prostate je konzultacija s urologom. Urolog će vam detaljno objasniti cijeli postupak, razgovarati o rizicima te odgovoriti na sva vaša pitanja i nedoumice.

Informacije o postupku

Pacijent treba biti informiran o samom postupku biopsije prostate. Urolog će detaljno opisati kako će se izvoditi, koristeći ultrazvuk za vođenje igle do prostate radi uzimanja malih tkivnih uzoraka.

Priprema psihološke komponente

Važno je prepoznati i pripremiti se za emocionalnu stranu ove pretrage. Razgovor s urologom ili podrška od obitelji i prijatelja može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe.

Pravila o prehrani i lijekovima

U nekim slučajevima, urolog vam može preporučiti privremeno prekidanje određenih lijekova koji mogu utjecati na krvarenje, kao i određenih prehrambenih ograničenja. Slijediti upute o prehrani i lijekovima ključno je za uspješnu pripremu.

Organizacija prijevoza

S obzirom na moguću nelagodu nakon postupka, organizacija prijevoza kući preporučuje se kako bi se izbjegle komplikacije i osigurao ugodan oporavak.

S pažljivom pripremom, pacijenti mogu značajno olakšati iskustvo biopsije prostate. Savjetovanje s urologom, razumijevanje postupka i pridržavanje uputa ključni su elementi koji doprinose sigurnoj i uspješnoj proceduri.

Svoj termin za biopsiju prostate možete rezervirati pozivom na broj 01 2321 970 ili popunjavanjem kontakt forme.

Naručite se

Naručite se
01 2321 970
Više članaka
biopsija prostate / lječenje raka prostate / prostata /
Skip to content