Alzheimerova bolest

alzeheimerova bolest drinkovic poliklinika

Simptomi i uzroci

Alzheimer je progresivna bolest mozga koja utječe na pamćenje, ponašanje i razmišljanje. Simptomi s vremenom postaju dovoljno ozbiljni da utječu na izvršavanje svakodnevnih zadataka oboljelih osoba.Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije, koja predstavlja opći pojam za gubitak pamćenja i drugih kognitivnih sposobnosti. Najčešći čimbenik rizika je starenje, a većina oboljelih ima više od 65 godina.

Simptomi Alzheimerove bolesti

Najčešći simptomi su zaboravljanje nedavnih događaja te poteškoće s pamćenjem novonaučenih informacija. Simptomi demencije s vremenom se postupno pogoršavaju. U ranim fazama bolesti gubitak pamćenja je blag, ali u kasnijoj fazi pojedini bolesnici gube sposobnost vođenja razgovora te izvršavanja svakodnevnih zadataka.

Kako starimo, mozak se mijenja. Većina ljudi ponekad primijeti usporeno razmišljanje ili povremene probleme s pamćenjem. Međutim, ozbiljan gubitak pamćenja i zbunjenost mogu biti znak da dolazi do propadanja moždanih stanica. Kako bolest napreduje, dolazi do ozbiljnih problema, uključujući dezorijentaciju, promjene raspoloženja, neutemeljene sumnje o obitelji, prijateljima ili njegovateljima te poteškoće u govoru i gutanju.

Promjene u mozgu povezane s Alzheimerovom bolesti dovode do problema koji uključuju:

Pamćenje

Normalno je zaboraviti ime poznanika ili gdje smo stavili ključeve, no gubitak pamćenja uzrokovan Alzheimerom traje i pogoršava se s vremenom.

Oboljele osobe mogu:

Ponavljati pitanja iznova i iznova
Zaboravljati razgovore i događaje
Zaboravljati gdje su spremili stvari
Izgubiti se na poznatim mjestima
Zaboraviti imena članova obitelji i svakodnevnih predmeta

Razmišljanje

Alzheimerova bolest uzrokuje poteškoće s koncentracijom, posebno u računanju s brojevima. Može biti izazovno upravljati financijama i plaćati račune.

Donošenje odluka

Smanjuje se sposobnost donošenja odluka u svakodnevnim situacijama. Na primjer, osoba se ne oblači u skladu s vremenom.

Izvršavanje poznatih zadataka

Kuhanje svakodnevnih obroka te peglanje postaje izazov kako bolest napreduje. Osobe s uznapredovalom bolesti zaboravljaju kako obaviti osnovne zadatke poput kupanja i oblačenja.

Promjene u osobnosti

Promjene u mozgu uzrokovane Alzheimerom utječu na raspoloženje i ponašanje. Problemi uključuju:

  • Depresiju
  • Apatiju
  • Promjene raspoloženja
  • Nepovjerenje
  • Agresivnost
  • Zablude (vjerovanje da je nešto ukradeno)

Uzroci Alzheimerove bolesti

alzeheimerova bolest drinkovic poliklinika

Pretpostavlja se da je Alzheimerova bolest uzrokovana kombinacijom genetskih, životnih i ekoloških čimbenika koji utječu na mozak. Također, istraživanja pokazuju da proteini u mozgu ne funkcioniraju normalno te remete rad neurona, koji postepeno propadaju zbog nakupljanja određenih bjelančevina u mozgu (beta-amiloida i tau proteina). Proces najčešće započinje godinama prije prvih simptoma, u dijelu mozga koji je odgovoran za pamćenje.

Dijagnostika

Snimanje mozga i pregled neurologa pomoći će vam u dijagnozi te isključivanju drugih stanja, poput krvarenja, tumora na mozgu ili moždanog udara. Najčešće korištene tehnike snimanja mozga su: magnetska rezonancija (MR) i kompjuterizirana tomografija (CT) te FDG PET.

Liječenje

Za Alzheimerovu bolest trenutno nema lijeka. Postojeći lijekovi ne mogu potpuno spriječiti napredovanje bolesti, ali mogu utjecati na privremeno usporavanje pogoršanja simptoma demencije. Vrlo je važno započeti s liječenjem što ranije. Lijekovi koji se danas koriste nazivamo antidementivima. Oni utječu na što duže održavanje intelektualnih sposobnosti i usporavanje pogoršanja općeg stanja oboljele osobe. Metode dijagnosticiranja te intervencije s vremenom se poboljšavaju, a mogućnosti liječenja i podrška okoline znatno poboljšavaju kvalitetu života. Pravodobnom dijagnozom te započinjanjem liječenja oboljele osobe su duže samostalne i neovisne o članovima obitelji!

 

Naručite se

Naručite se
01 2321 970
Više članaka
Alzheimerova bolest / progresivna bolest mozga /
Skip to content